Kenapa Cokelat Tidak Membuat Gemuk ?
Rasa
coklat masih sukar diartikan. Dalam buku Emperors of Chocolate, Joel Glenn
Brenner menggambarkan rahasia terkini tentang rasanya. Rasa coklat dibentuk
dari campuran 1.200 jenis zat, tanpa satu rasa yang dominan. Malah, sebahagian
dari zat itu pun rasanya sangat tidak sedap sekiranya. Disebabkan itu, sehingga
sekarang masih tiada coklat tiruan. Antara zat-zat penghasil rasa coklat
terdapat lemak. Takat lebur lemak koko ini hanya sedikit bawah suhu normal
tubuh manusia. Jika sepotong coklat dimakan, lemak itu cair di dalam mulut.
Cairnya lemak koko menimbulkan rasa lembut di mulut. Lemak koko tidak langsung
diserap tubuh kerana bukan dari jenis yang menggemukkan tubuh.
Penyebab Sebenarnya Tubuh Menjadi Gemuk
Coklat premium, di sisi
lain, biasanya mengandung sekitar 50 - 70% coklat padat. Disebabkan coklat
mengandung lebih gula dan mungkin juga sedikit minyak nabati. Coklat pekat ini
mengandung lebih sedikit kalori dari produk coklat pada umumnya. Maka, apabila
para pennggemar coklat sering “protes” gara-gara coklat disalahkan untuk
masalah yang sebenarnya disebabkan oleh penggunaan gula berlebihan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar